Няколко съвета за почистване на прозорци

Няколко съвета за почистване на прозорци

За жалост или не, есента отново дойде. Наред с всички задължения и занимания идва ред и на почистването на дома. Добре си починахме на морето, но сега да се завърнем към реалността – есенно почистване на дома. Да… Дали ще си направим списък или ще изполозваме календар за наше улеснение, винаги се стига до крайната точка – че трябва да започнем да действаме. Всяка една домакиня подхожда по различен начин, но съм сигурна, че на всяка една ѝ се изправят косите при идеята, че отново трябва да се чистят прозорците. Едно от най-досадните и изморителни домашни задачи– почистването на прозорци.

Няколко съвета за почистване на прозорци

Напълно ви разбирам, че само при идеята, че трябва да се захванете с почистването на прозорците и ви се иска вече да се откажете. Всеки път, когато се захванете да ги чистите, винаги остават петна, линии, замърсявания, пръсти или просто нямат желания блясък. Не си мислете, че проблемът е във вас, това се случва на всяка една домакиня по света. Сега нека да разгледаме няколко ефикасни начина, с които можем да си улесним почистването на прозорците.

Оцет

Оцетът всеобщия познайник от предната статия за почистване на мека мебел. Той винаги си държи първото място по ефикасност. Мисля, че съм ви споменавала в една от моя предишна статия /оцетът пръв помощник в дома/ за силата на оцета и почистването на прозорците. Старият, но все още така ефикасен метод за почистване на прозорци. Можете да върнете блясъка на прозорците във всеки един дом като използвате само вода и оцет.  За сместа са ни нужни само:  1 супена лъжица и 1 литър топла вода. Разбъркайте и изсипете получената смес в шише с пулверизатор. Употребата на оцет помага не само срещу премахването на петна от прозорците, също така и за по-бързото изсъхване, а и не оставя черти или капки по стъклата.

Спирт

Не може да не сте чували от своите баби или майки, че само с малко ракия и позорците ще са като нови отново. Не си мислете, че дрънкат просто празни приказки, а опитайте. Ще бъдете смаяни колко лесно, но и бързо ще бъдат отново чисти прозорците в дома. Как ли? Разбира се, ако нямате или не искате да използвате ракия, просто си купете шишенце етилов спирт от аптеката. След това взимате една памучна кърпа и я навлажнявате със спирта и минавате прозорците като правите кръгови движения.

Йод

Сигурно си мислите, че се шегувам? Когато чух за първи път една позната да казва, че си е измила прозорците до блясък и то с йод, останах безмълвна и много учудена. Така, че ако поглеждате със съмнение, не ви се сърдя. Но за тези, които все пак искат да опитат начина е следния: В два литра вода се слага 50мл йод. За по-лесна употреба сместа я излейте в шише с пулверизатор. Йодът безпроблемно елиминира петна, с които дори и препаратите не могат да се справят.

Течен амоняк и спирт

Както вече споменах вече по горе за ефикасността на спирта. Мога да добавя, че ако се сблъскавате с по-силно замърсени прозорци можете да добавите и амоняк. За сместа са нужни литър вода и по 50мл амоняк и спирт.  След като свършите ще се оглеждате не в прозорци, а в огледала.

Картофена вода

Към списъка мога да добавя и картофената вода като нещо неочаквано, но пък доста ефикасно. Разбира се, че е истина. Залейте чисти картофени обелко с вряла вода. Изчакайте докато водата изстине. След това сипете водата в шише с пулверизатор и дейставйте.

Мили домакини, ако искате съседката да си умре от завист, а и за по-пълен блясък на прозорците ги минете с вестник, а при липсата на такъв може и с кухненска ролка. Така ще имате не само най-чистите, но и най-бляскавите прозорци.

21 Коментара

Comments are closed.